torstai 26. huhtikuuta 2018

Torstai toivoa täynnä

Tänään "haravoimme" eka- ja tokaluokkalaisten kanssa koulun lähipeltoja, jotka ovat olleet viljelyksessä jo vuosisatoja. Kivikaudella paikalla on ollut merenranta sekä pitkälle sisämaahan suuntautunut salmen suu. Etelän puolelle viettävät hiekkarinteet ovat olleet mieluisia asuinpaikkoja ja juuri sellainen on Meri-Halikon koulun takapiha. Muinaisen salmensuun maisemaa kehystävät peltojen takana kohoavat huomattavan jylhät jyrkänteet.




Pelloilta löysimme runsaasti kaikenlaista tavaraa, vanhimmat niistä ehkä viime vuosisadoilta, uusimmat vain muutamien vuosien takaa. Oppilaiden sammumaton etsimisen into oli häkellyttävää. Erityisen mielenkiintoista kaikille tuntui olevan metallinpaljastimen käyttö. Joku löysi naulan, toinen tunnistamattoman rautamöykyn, kolmas viiden sentin kolikon. Tarkkasilmäisimmät löysivät pellosta myös vanhoja pullolasin kappaleita ja punasaviastioiden palasia. Metsästä, kalliojyrkänteen juurelta löytyi päivän suurin esine; vanha auton rengas. Jyrkänteestä lohjenneiden lohkareiden muodostaman "luolan" suulta löytyi myös tuntemattoman eläimen luuranko, joka arveltiin siipiluiden perusteella kuuluneen kookkaalle linnulle. Erilaiset luontoon kuulumattomat roskat korjasimme myös talteen myöhempää nykyihmisen elämäntavan analyysia varten.

Metallinetsintälaitteen käyttö kiinnostaa.
Ensimmäinen peltolöytö
Myös tässä kohteessa kaikki löydöt valokuvattiin, numeroitiin ja pussitettiin sekä löytöpaikka gps-paikannettiin. Saappaat olivat tutkijoilla mudasta raskaat, kun kolmen tunnin intensiivisen etsimisen jälkeen raahauduimme takaisin koululle ja syömään. Harvoin saa työskennellä näin paljon iloa ja intoa puhkuvassa seurassa!
Kaikki löydöt paikannetaan gps-laitteella
Piipparin käyttö on kätevää. Täytyy vain muistaa, että useat arkeologisesti tärkeät löydöt ja koko kivikautinen kerrostuma täytyy löytää silmin: luu- ja puuaines, nahka- sekä kiviesineet. Luu- ja kiviesineet, saviastioiden palaset sekä hiili voivat säilyä pellossa läpi vuosituhansien.




Pieni otanta peltölöydöistä:





 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti