torstai 5. huhtikuuta 2018

Johdattelu kylähistorian tutkimustyöhön jatkuu




Tänään oli ykkös- ja kakkosluokkalaisten vuoro perehtyä mullankaivuun saloihin ja alkavaan kylähistorian tutkimukseen. Heti tunnin alettua oli selvää, että nyt ollaan tekemisissä innokkaiden  ympäristönsä havainnoitsijoiden ja tutkijoiden kanssa. Lähimetsistäkin oli jo löydetty kaikenlaista ihmisen eriaikaisiin toimiin liittyviä esineitä. Olipa niitä kaivettu jo maan altakin. Oikeita arkeologin alkuja!

Vaikka 1-2 luokkalaiset eivät ole vielä historiaa tai esihistoriaa opiskelleetkaan, niin joukosta löytyi hienosti kaikki aikakaudet ja myös Uusia aika oli käsitteenä tuttu. Pienellä tietokilpailulla selvisi sekin, milloin ensimmäiset asukkaat tulivat Suomeen. Aikajanan avulla yritimme hahmottaa kausien ajallisia kestoja: jääkausi kesti kymmeniä tuhansia vuosia, kivikausi oli myös pitkä ajanjakso, noin 7000 vuotta, kun taas Uusi aika alkoi vasta noin 1500 vuotta sitten. Kysymyksiä oli paljon ja keskustelu vilkasta. Tutkimme myös Jounin valmistamaa  rautakautisen miehen pukua kertoaksemme lapsille, että suhteellisen pitkistä ajanjaksoista huolimatta ihmiset ovat olleet aina ihan samannäköisiä kuin me nyt.

Parituntinen johdantorupeama hujahti silmänräpäyksessä. Oppilaiden tuomat vanhat esineet olivat hienoja ja niitä oli runsaasti. Oli metsästä löytynyt polkupyörän vanne, lehmänkelloja, koruja, tulivuoren laavaa, kahvimylly, rahoja, lusikoita, luistin, mopoilijan nahkakypärä ja paljon muuta. Kaukaisin esine oli Egyptistä asti. Niin tuli selväksi sekin, että raaka-aineita ja erilaisia esineitä on tuotu ulkomailta Suomeen jo kivikaudelta alkaen.

Meille jäi sellainen vaikutelma, että tämän porukan kanssa huhtikuun lopun kenttätyöjaksolla löytösäkkimme tulevat pullistelemaan!

t. arkeologi-Jouni, tarina-Tuula ja kuvaaja-Taika






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti